Project description

REHABILITERING AV ENEBOLIG – HURUM

Historien:
Arkitektens egen bolig ble satt opp i 1951 som erstatningsbolig etter brannen i havnekvarteret i Holmsbu. Den gang huset den en familie på 6 samt stedets legekontor. I dag bor en familie med to barn og hund her. Litt næringslokaler har vi og – arkitektkontor i doktorens tidligere rom.

Stilart:
Huset er bygget i funksjonalistisk stil, men et ekte funkishus er det ikke. Stilen kalles gjerne «byggmester-funkis» – en forenklet utgave av forbildet. Huset skiller seg ut fra andre hus i Holmsbu ved at det har to fulle etasjer med kaldtloft over. De fleste boligene rundt har 1.5 etasjer og skråtak oppe.
På 70-tallet ble huset totalrenovert. Tofags funkisvinduer ble skiftet ut med vippevinduer. Da vi flyttet inn i 2000, bar huset veldig preg av 70-tallet.

Tilbakeføring:
I motsetning til en del yrkesfeller, er jeg imot å bytte ut bygningsdeler som fungerer, bare fordi de ikke er hippe, stilriktige eller energisparende. Ettersom de gamle 70-tallsvinduene tar kvelden, skifter vi dem ut litt etter litt. Hele sørfasaden er nå tilbakeført med funkisvinduer.

Taktekke:
I 2015 ga vi huset nytt tak, nye pipebeslag, takrenner og nedløp. Vi valgte et forpatinert båndtekket blikktak.
Takkonstruksjonen på huset tåler i utgangspunktet ikke tungt tak (takstein) eller store snømengder. Vi var lei av å klatre på taket om vinteren for å måke snø. Nå sklir snøen av vårt nye tak, og vi kan bo her til vi blir gamle!

Category: