a-IMG_7187
Utvidelse av liten hytte Hurum Utvidelse av liten hytte Hurum

Utvidelse av liten hytte Hurum

Utvidelse av liten hytte Hurum

,

UTVIDELSE AV LITEN HYTTE – HURUM Utfordringen: Den enkle familiehytta lå for seg selv på en skjønn tomt med sol og fjordutsikt. Hytta var med årene blitt trang for en tre generasjoners familie. Så ble området regulert, og store 1.5 etasjes fritidsbygg med svære rom og doble garasjer poppet opp rundt. Hva gjør man? Rive et kjent, kjært og egentlig fullt brukbart hus, for å henge seg på nye trender? Nei. All fornuft tilsier å bygge lite, og å klare seg med mindre areal. Vi vet at miljøet er vårt felles ansvar. Løsningen: Med litt ombygging og et tilbygg på vel 30 m², får familien all den plass de trenger: En god inngang med garderobe, et mer praktisk kjøkken, nok soveplasser og et etterlengtet bad med toalett. Det ene soverommet kan benyttes som stue på dagtid av de unge. Vi har også planlagt en stor kveldsterrasse rundt et vakkert gammelt furutre. Tiltaket er nylig ferdigstilt og hytta har beholdt både sjarme og autentisitet. Vi har brukt tradisjonell punktfundamentering slik at berget under skades minst mulig. Noen ganger er det bra å spørre seg: Hva trenger vi egentlig?

2015-09-11 20.24.08
Tilbakeføring til jugendstil Hurum Tilbakeføring til jugendstil Hurum

Tilbakeføring til jugendstil Hurum

Tilbakeføring til jugendstil Hurum

,

Utfordringen: Jugendstil-huset hadde fått fasadene sine «barbert» en gang på 70-tallet. Slik uheldig rehabilitering gjør at vakre villaer kan miste både originalitet og gode proporsjoner. Her sørget husmorvinduer i feil formater, etasjebånd som var fjernet og en feilplassert veranda for et litt trist fasadeuttrykk. Løsningen: Vi fikk tak i arkivfoto av huset, som viste at det ble bygget i en original jugendstil med buede vinduer mot sjøen. Utgangen til hagen lå opprinnelig midt på fasaden. Fordi huset var registrert verneverdig, tok arkitekten kontakt med kulturvernavdelingen i fylkeskommunen. Huset hadde lav verneverdi, fordi så få originale deler var beholdt. Likevel uttalte konservator at et «drømmerscenario» ville være full tilbakeføring av fasadene, noe eierne av huset også ønsket. Huset er nå under rehabilitering.

157
Enebolig i massivtre Hurum Enebolig i massivtre Hurum

Enebolig i massivtre Hurum

Enebolig i massivtre Hurum

,

Utfordringen: Sommerhuset på Filtvet var tidligere blitt ombygget med et uheldig takopplett som ga hytta en høy og kassete fasade mot Oslofjorden. Nå var huset over lengre tid i forfall, men drømmen om å bo hele året på Hurum var ikke forfalt. Hytta ligger 23 meter fra sjøen og er derfor i byggeforbudsonen. I tillegg er stedet en del av det vernede kulturmiljøet på Filtvet. Kunne de likevel få dispensasjon? Jeg har tegnet en bolig med lavere gesims mot sjøen. Fasaden er mer oppdelt enn den opprinnelige «kassa»og trukket mer tilbake fra fjorden. Hagen er senket ned i terrenget slik at den ligger i ly for vinden, samtidig som turgåerne på kystsitien går mer usjenert forbi. Huset har fått fasader etter norsk trehustradisjon som står godt til de verneverdige omgivelsene. Løsningen: Etter gode dialoger, ga både fylkesmannens kontor og vernemyndigheten positiv uttalelse, og kommunens politiske utvalg kunne gi dispensasjon. Massivtrehus: Huset er bygget i massivt treverk. Elementene er produsert på fabrikk, heist inn på byggeplassen og skrudd sammen. Massive trehus har den fordel at de slipper ut fuktighet og dårlig luft – de «puster». Huset er utvendig isolert med trefiberplater som også puster, det trenger derfor ikke eget ventilasjonssystem.