2015-11-27 11.34.36
3 Mikrohus 3 Mikrohus

3 Mikrohus

3 Mikrohus

, ,

PROSJEKTER FOR BÆREKRAFTIG ARKITEKTUR: 3 MINIHUS OG EN LANDSBY Utfordringen: Noen ganger er det bra å spørre seg: Hva trenger vi egentlig? Hvor stort fotavtrykk setter jeg? Det å bo energieffektivt handler ofte om å klare seg med mindre plass, og å utnytte arealet godt, såvel som å gjenvinne energi, eller ha solceller på taket. Trenden nå er å bygge lite. Vi vet at miljøet er vårt felles ansvar. Løsningen: Små hus er oftere sunnere hus. Hus over en viss størrelse har krav om balansert ventilasjon. Det vil i praksis si at huset er potte tett, all luft som pustes inn går gjennom en varmegjenvinner, og alt som pustes ut går via samme maskin. Svært teknisk, ikke sant! Kravet gjelder ikke hus under 70 m2. Små hus kan være diffusjonsåpne – uten plastfilm i veggene – veggene puster! Flere og flere bor i husholdninger med en eller to mennesker. Og man kan se for seg at flere mennesker også kan dele felles fasiliteter som vaskerom, gjesterom, hjemmekontor og lagringsarealer. Delingsøkonomien brer seg til stadig nye felt. Mange av oss har testet AirBnB-leiligheter, eller har leid tilhenger eller drill av naboen. Mine bidrag til en god utvikling, har blant annet vært å utvikle enkle og små husmodeller. I tillegg er jeg bidragsyter og pådriver i Økolandsbyprosjektet «Grønn grend Hurum» (se egen fane) som er under utvikling.

025_s
Leketårn Askeladden Steinerbarnehage Hurum Leketårn Askeladden Steinerbarnehage Hurum

Leketårn Askeladden Steinerbarnehage Hurum

Leketårn Askeladden Steinerbarnehage Hurum

, ,

Utfordringen: Sikkerhet for barna er hovedsak når man bygger i høyden. Det er et krav at ingen skal skade seg, falle ned eller bli hengende fast. Ansatte må også kunne komme opp for å bistå barn som trenger det. Ønskene: Barnehagens ansatte ønsket at tårnet både skulle huse rom for lek og rom for barn som trenger å trekke seg tilbake. Rommene skulle ikke innby til høyt aktivitetsnivå slik som klatretårn ofte gjør. Løsningen: Tårnet er utviklet i nært samarbeid med snekker Sigve Sund i Hurum. Normer for lekeapparater ligger til grunn, men både snekker og arkitekt har ønsket å gi tårnet et mer personlig preg enn de standard leketårn man finner rundt om. Rommet under tårnet har fått form som en dukkestue med åpninger mot «verden utenfor». Vinduet kan bli både dukketeater og kiosk. Tårnrommet over er tilgjengelig for barn som er blitt lange nok i kroppen og motorisk dyktige nok til å mestre klatrerampen. Her oppe får de eldre barna være i fred når de ønsker å se i bøker, spille spill eller bare slappe av. Den vesle hulen under rampen og rommet som dannes bakenfor, gir enda flere muligheter for leken. (Bildene er tatt før treverket er blitt malt)    

IMG_3131_s
Lekehems Askeladden Steinerbarnehage Hurum Lekehems Askeladden Steinerbarnehage Hurum

Lekehems Askeladden Steinerbarnehage Hurum

Lekehems Askeladden Steinerbarnehage Hurum

, ,

Utfordringen: Sikkerhet for barna er hovedsaken når man bygger i høyden. Det er et krav at ingen skal skade seg, falle ned eller bli hengende fast. Ansatte må også kunne komme opp for å bistå barn som trenger det. Lekehemsen skulle bygges på en litt trang plass mellom to eksisterende vegger. I tillegg måtte deler av hemsgulvet være høyt nok til at voksne kunne gå under det, for å komme til bakrommene i barnehagen. Ønskene: På gulvnivå hadde man laget en dukkestue som manglet intimitet fordi takhøyden var så stor. De ansatte ønsket en hems over denne dukkekroken som skulle innby til rolig lek. Løsningen: Lekehemsen er utviklet i nært samarbeid med snekker Sigve Sund i Hurum. Normer for lekeapparater ligger til grunn, men både snekker og arkitekt har ønsket å gi den et mer personlig preg enn de standard lekeapparater man finner rundt om. Rommet under hemsen har nå fått den intimiteten en dukkestue skal ha. Hemsen over er tilgjengelig for barn som er blitt lange nok i kroppen og motorisk dyktige nok til å mestre klatrerampen opp dit. Her oppe får de eldre barna være i fred når de ønsker å se i bøker, spille spill eller bare slappe av. De åpne rekkverkene gir anledning til kontakt ned i det store allrommet. Hemsen har fått to gulvnivåer, slik at de voksne kan gå under det høyeste nivået og komme inn til rommene bak. At hemsen er delt i to trinn, muliggjør at to aktiviteter kan foregå på en gang, og det innbyr også til variasjon i leken.